Regulament

INFORMATII IMPORTANTE !!!
termeni si conditii de folosire a skipass-urilor
Skipass-ul reprezinta un bilet personal si ca urmare NU este transmisibil.
Utilizarea incorecta a skipass-ului poate duce la retragerea acestuia si la interzicerea accesului pe instalatiile de transport.
Incercarea de transferare a skipass-ului catre o alta persoana este considerata drept utilizare incorecta, operatorul putand lua masuri in consecinta.
Posesorul skipass-ului trebuie sa poarte skipass-ul astfel incat alte persoane sa nu aiba acces la acesta, intr-un buzunar din partea stanga (de preferat buzunarele dedicate ale costumelor de ski), ferindu-l de umezeala.
Skipass-urile folosite sunt din hartie reciclabila, pentru care NU se retine garantie.
NU se inlocuiesc skipass-urile pierdute, uitate sau deterioarate.
NU se returneaza contravaloarea skipass-ului pentru cazul in care instalatiile de transport se opresc accidental sau datorita inrautatirii conditiilor meteo ori aparitiei riscului de avalansa.
Informatii aditionale despre starea partiilor si despre instalatiile in functiune in momentul respectiv se pot afla de la Casierie.
Achizitionarea skipass-ului sau a biletelor de calatorie de la CASIERIE reprezinta acceptul Dvs. asupra celor mai sus mentionate.

—————————————————-

1. RESPECT
Respectă-i pe cei cu care împarți muntele!
Ești responsabil/ă de siguranța ta și a celor din jurul tău, schiori sau snowboarderi.
Fii atent/ă la traficul de pe munte și fii gata să iei măsurile potrivite pentru a evita riscul unei accidentări sau situații neplăcute.
2. CONTROL
Începător sau expert, TU ești în controlul schiurilor / snowboardului, nu invers!
Tot timpul adaptează-ți viteza și direcția în funcție de teren, calitatea zăpezii, condițiile meteo și de trafic.
Începătorule, nu te aventura pe pârtii dificile!
Expertule, nu te da la viteze mari pe pârtii rezervate începătorilor!
3. PRIORITATE
Prioritate are traficul din vale!
Alege-ți cu grijă trasele! Dacă sub tine, în vale, există alți schiori / snowboarderi, este responsabilitatea TA să îi ocolești / depășești fără a-i pune în pericol.
4. DEPĂȘIRE
Depășește în siguranță!
Poți să depășești pe ce parte vrei, atâta timp cât păstrezi o distanță suficient de mare ca cel depășit să aibă un spațiu confortabil de manevră.
5. PORNIRE & TRAVERSARE
Asigură-te întotdeuna înainte de a porni sau traversa!
La orice pornire asigură-te în deal și în vale, la fel și când traversezi o pârtie sau o zonă de școală. Alege-ți trasa astfel încât să nu te pui pe tine sau pe alții în pericol.
6. STAȚIONARE
Staționează doar pe marginea pârtiei!
Nu te opri în locuri înguste și/sau lipsite de vizibilitate (atât pentru tine cât mai ales pentru cei care vin de sus) decât dacă nu ai de ales (ex.: ești accidentat/ă).
În caz de accidentare, încearcă să marchezi locul astfel încât ceilalți să poată ocoli.
7. URCARE (sau coborârea “à pied”)
Urcă întotdeauna pe margine, indiferent dacă ai schiuri în picioare sau nu!
Cobori pe jos? Tot pe margine.
8. OBSERVĂ & RESPECTĂ
Observă-le și respectă-le, îți pot salva viața! Ele sunt gardurile de delimitare, semnalizarea, indicatoarele, balizajul de pe părtie.
9. AJUTOR & ASISTENȚĂ
În caz de accident, sună la 0-SALVAMONT! Până la venirea echipei ești obligat/ă să ajuți și să îți oferi asistența.
Ajută-i întotdeauna pe cei care au nevoie!
10. LEGEA
În caz de accident/eveniment, legea te obligă să dai datele tale personale organelor abilitate (Jandarmerie Montană, Salvamont), indiferent dacă ai participat sau asistat.
MUNTELE
Muntele este prietenul tău atâta timp cât îl respecți.
Nu îl murdări, nu îl răni și mai ales nu încerca să-i dovedești că ești mai tare ca el!
Îmgrijește-l, apără-l, respectă-l! Muntelui i se datorează fericirea pe care o trăiești.
VREMEA
Vremea pe munte se poate schimba radical în câteva minute.
Verifică prognoza și echipează-te conform situației. Nu uita: pe munte bumbacul omoară, dar plasticul salvează!
ZĂPADA
Pe parcursul zilei calitatea zăpezii se modifică – mai tare dimineața, mai moale dup-amiază, din nou mai tare spre sfârșitul zilei – condițiile meteo afectând direct aceste modificări.
Rezultatul: pe aceeași pârtie vei aluneca la viteze diferite (mai mari dimineața și după amiaza).
Atenție la începutul și la sfărșitul zilei!
Ține-te departe de zăpada galbenă.
APA
Ești făcut din ea, ai nevoie de ea! Chiar dacă te înconjoară, nu e de ajuns. Trebuie să ajungă și în tine! Nu sub formă de bucăți de gheață, ci în stare lichidă, din pet / cișmea / pahar / camel back.
Iarna, pe munte, TREBUIE să te hidtratezi constant.
Nu uita: apa îți dă viață & energie, alcoolul te deshidratează și-ți face echilibrul să dispară!
FIZICUL
Oricât o fi de antrenat, mușchiul din dotare are nevoie de o scurtă încălzire înainte de prima tură a zilei. Acordă-ți câteva minute pentru a pune sângele în mișcare și a face câteva exerciții de stretching.
Atunci când simți că picioarele nu te mai ascultă, e momentul când corpul te roagă să iei o pauză. Ascultă-l, e al tău și știe ce vrea!
PROTECȚII
Paza bună trece primejdia rea.
Fii cool și poartă cască! Nu fii neboon să te dai fără. Capul tău sigur e mai puțin rezistent decăt un copac, o piatră sau o bucată de gheață. Sau decăt casca/schiul/placa altuia.
ZONELE DE INTERES PE UN DOMENIU SCHIABIL
– Pârtia – e acolo pentru ca tu să te bucuri. Menține-o curată, respectă-i pe cei din jur și fii atent la indicatoare. Nu înseamnă că dacă știi să te dai ai drepturi exclusive!
– Marginea pârtiei – dacă te dai pe aici, adaptează-ți viteza astfel încât să îi poți ocoli în condiții de siguranță pe cei care staționează regulamentar, dar să și poți evita propria ta ieșire în afara pârtiei (și, poate, o accidentare).
– Off-piste – este raiul celor experimentați, zona aia cu zăpadă necălcată, copaci, stânci și alte asemenea atracții. Nu te poate opri nimeni să intri în off-piste, dar dacă ești începător sau dacă încă nu îți stăpânești canturile 150%, mai bine răzgândește-te.
Chiar dacă ești cel mai tare rider din Univers, gândește-te de 2 ori! Odată ajuns în off-piste, totul depinde de tine, ești direct răspunzător pentru ceea ce ți se poate întâmpla.
– Teleski – cât timp urci cu teleski-ul nu ai voie să ieși de sub cablul acestuia. Dacă sare cablul de pe rolă vei provoca valuri de reacții. Negative!
La coborâre, dacă vrei să traversezi linia teleski-ului, asigură-te că nu există riscul de a te lovi de cineva care urcă.
– Zonele de școală – ai voie aici doar dacă ești elev în cadrul unei lecții de schi sau snowboard.
Dacă ești părinte/prieten/admirator al unui elev, stai pe margine și fă multe poze. Nu ai voie în zona de școală.
Dacă vrei să traversezi pe schiuri / snowboard o zonă de școală, o vei face astfel încât să nu îî pui în pericol pe participanții la cursuri și/sau pe instructorii acestora.
– Banda rulantă – sau “covorul magic” se află în zona de școală și este acolo pentru a-i duce pe învățăcei la deal. Nu ai voie să o utilizezi decât dacă participi la cursurile de schi.
– Snowpark / zona freestyle – este acea zonă garnisită cu tot felul de elemente din fier-plastic-zăpadă, asemănătoare unui parc pentru skateboard / role. Doar că aici se folosesc schiuri sau snowboard-uri.
Aici nu ai voie să intri decât dacă: parcul este deschis, nu mai ești începător, ai cască și ești conștient/ă că intri pe tărâmul managementului de risc. Trick-urile sunt frumoase atunci când ies, dar tare dureroase dacă sunt ratate. Ascultă sfaturile celor din echipa parcului!
– Zonele închise – sunt închise cu un scop (competiție, lipsă de zăpadă, pericole, sfărșitul domeniului, ș.a.). Nu te aventura în aceste zone! Îți poți risca integritatea și chiar viața!
– Apres-ski – e acolo ca să îți ofere de toate, de la răcoritoare la băuturi alcoolice. Profită din plin de primele, încearcă să le eviți pe celelalte.
– Zona rezervată săniilor – dacă sania este jucăria ta, atunci aici este locul tău. Nu intra însă pe pârtia de schi! Se pot întâmpla accidente urâte, mai ceva ca-n Final Destination.
Ești pe schiuri / snowboard? Atunci nu ai voie pe părtia de sanie!
– Toaleta – a apărut undeva în anul 2800 BC, cu scopul de a… știi tu.;) Este încălzită, aerisită, dotată cu de toate, drept urmare folosește-o cu încredere! Nimeni nu apreciază zăpada galbenă sau maro.
MARCAJELE
GARD = structură creată de om pentru a delimita o zonă și/sau a opri accesul.
Atunci când îl vezi înseamnă că nu ai voie să mergi mai departe, indiferent dacă vrei s-o faci prin, pe lângă, pe sub sau pe deasupra.
BALIZAJ = o altă invenție a omenirii, destinată să semnaleze prezența unui obstacol sau accident de teren, sau pur și simplu să marcheze o pârtie din loc în loc.
INDICATOARE = conform DEX, acestea sunt aparate, instrumente, dispozitive sau suporturi care servesc la indicarea anumitor mărimi, fenomene, informații.
Pe un domeniu schiabil, acestea se găsesc fie sub forma unor garduri pe care scrie ÎNCETINEȘTE / OCOLIRE / INTERSECȚIE / etc, fie sub forma unor stâlpi cu diverse semne. Aceste indicatoare sunt acolo pentru a fi respectate, nu ignorate!
FRICA & PANICA
Este bine să îți fie frică. Acest lucru te va ține în siguranță și nu te va lăsa să te aventurezi.
Panica, în schimb, te omoară. Niciodată nu te panica! Respiră adânc, calmează-te & analizează situația la rece.